Jornades professionals

El divendres 23 de setembre celebrem les jornades professionals de l’ecoedició, unes jornades de treball dirigides al sector professional editorial: editorials, impremtes, llibreries, biblioteques… totes hi sou convidades!
En aquesta edició hi treballarem tres punts:
  • la compensació de les emissions generades en el procés productiu
  • el pla de sostenibilitat de l’Institut d’Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya
  • el compromís d’escriptores i escriptors

ON? Centre Cultural de Les Preses
QUAN? divendres 23/9 a les 10.30 h.

10:30h Benvinguda

Benvinguda a càrrec de l’Ajuntament de Les Preses, l’organització de la Fira i representants de les Escoles Verdes de La Garrotxa

11:00h Taller/Col·loqui Ecoedició i descarbonització

L’ecoedició és una manera innovadora de gestionar les publicacions segons criteris de sostenibilitat. Això vol dir calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental dels llibres en paper. L’objectiu en aquest cas se centra en la minimització, és a dir, la reducció de l’impacte negatiu.

Un cop minimitzat al màxim aquest impacte, ens plantegem la possibilitat de compensar aquestes emissions. Per a fer-ho, en el passat Ecobooklab de 2021 celebrat a Collserola, es van marcar una sèrie de criteris com per exemple que la compensació no pot ser una “barra lliure” per a no reduir. Un altre criteri és que la compensació ha de ser local i que ha de comportar mesures regeneratives. Un tercer aspecte seria repensar la nostra activitat per a que, en la mesura del possible, sigui una activitat que capturi carboni. En aquest sentit, els llibres en paper, com a repositoris de carboni, son una bona resposta. I finalment, es va proposar que l’ecoedició apadrini un bosc madur.

Per treballar aquestes mesures comptarem amb:

  • Josep Maria Mallarach: l’apadrinament de boscos madurs

  • Marta Escamilla i Joel Armengol (Centre Tecnològic LEITAT): els llibres en paper com a repositoris de carboni

12:30h Pausa

Esmorzar amb pastes, infusions i cafè gentilesa del forn de pa La Fogaina

13:00h Pla de sostenibilitat de l’Institut d’Empreses Culturals

Presentació del pla de sostenibilitat de l’Institut d’Empreses Culturals amb:

  • Jordi Panyelles, editor de Pol·len edicions
  • Laia Sanahuja, ICEC – departament de cultura

14:00h Dinar

Dinar de germanor al restaurant Vertisol de Les Preses

Menú complet: 13€

18:00h Autors i autores per a l'ecoedició

L’ecoedició també és un consens de tot l’ecosistema del llibre. Hi ha parts amb molta més responsabilitat, però això no treu que totes puguem fer-hi alguna cosa. Quan l’any 2004 Greenpeace va iniciar la campanya ‘Libros amigos de los bosques’, grans escriptores com Isabel Allende, José Saramago o J.K. Rowling van establir clàusules ambientals en els seus contractes amb les editorials en els que exigien que els seus llibres s’imprimissin amb paper provinent de boscos gestionats de manera sostenible. Conversarem amb diferents escriptores i escriptors, moltes d’elles de la comarca, sobre quin és el seu paper, tant en la creació de noves històries i nous imaginaris, com en l’exigència que els seus llibres siguin produïts amb criteris d’ecoedició. Aquesta conversa serà iniciada per l’activista de Greenpeace Miguel Ángel Soto, i després la periodista Paula Núñez dinamitzarà una taula rodona.

Amb:
  • Miguel Ángel Soto, responsable de Boscos de Greenpeace Espanya

  • Escriptores i escriptors en llengua catalana

  • Presentarà l’acte: Paula Nuñez, periodista

19:00h Tancament

Lectura dramatizada de textos amb acompanyament musical a càrrec de Mar Vallecillos i Albert Dondarza.